De ene autoverzekering is de andere niet

bezoek deze website

bezoek deze website

Voor elke bestuurder en eigenaar van een auto is het in Nederland bij wet verplicht om een verzekering af te sluiten. Het kan hierbij uitsluitend gaan om een WA-verzekering die de schade aan derden ontdekt, maar daarnaast kan het ook gaan om een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. In deze beide gevallen is er sprake van een verzekering die niet alleen de schade aan derden, maar ook aan je eigen auto indekt. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat de ene autoverzekering absoluut de andere niet is. Ben jij benieuwd om te achterhalen welke verzekering in jouw situatie nu precies het meest interessant is? Kies er dan vooral voor om verder te blijven lezen.

autoverzekering
autoverzekering

De WA-verzekering, de meest beknopte autoverzekering

De eerste type autoverzekering die je kan afsluiten voor jouw voertuig in Nederland is de zogenaamde WA-verzekering. Althans, eigenlijk wordt deze verzekering niet echt afgesloten voor jouw eigen auto, maar voor deze van derden. Wel is het zo dat dit type verzekering een niet onbelangrijke bescherming weet te realiseren voor jouw persoonlijke, financiële situatie. Dit is het gevolg van het feit dat verwijtbare schade aan derden kan worden betaald door de verzekeraar. Het kan hierbij gaan om een volledige, maar ook om een gedeeltelijke vergoeding van de schade. 

De WA autoverzekering is de enige van de verschillende autoverzekeringen die er bestaan waar een wettelijke verplichting voor geldt. Met andere woorden, wanneer je met dit voertuig wenst te rijden op de Europese wegen dien je er altijd voor te kiezen om een dergelijke verzekering af te sluiten. Omwille van de aanwezigheid van enkel en alleen een beperkte dekking voor derden is het wel zo dat de kostprijs van deze verzekering sterk binnen de perken kan worden gehouden. In ieder geval, wanneer je vooral op zoek bent naar de meest goedkope autoverzekering op de markt zal je tot de vaststelling komen dat dit exemplaar absoluut een aanrader zal zijn. 

De WA+ beperkt casco autoverzekering 

De tweede autoverzekering waar je voor kan kiezen is de WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze een aanvulling vormt op de standaard WA-verzekering. De dekking die standaard wordt voorzien voor derden wordt aangevuld met enkele aanvullende dekkingen. Het gaat hierbij in de praktijk dan concreet om degene die we hieronder voor je hebben opgelijst:

  • Schade als gevolg van een aanrijding met een loslopend dier;
  • Schade veroorzaakt door een inbraak of diefstal;
  • Glasschade waaronder ook bijvoorbeeld een sterretje valt; 
  • Schade als gevolg van een brand of explosie; 

De WA+ beperkt cascoverzekering is van alle autoverzekeringen op de markt veruit de meest populaire. Dit is het gevolg van verschillende factoren. Om te beginnen kan je bijvoorbeeld rekenen op de aanwezigheid van de dekking voor derden die bij wet verplicht is. Tegelijkertijd zijn er echter ook heel wat verschillende schadegevallen die aan je eigen auto worden gedekt. In ieder geval mag het duidelijk zijn, ben jij ook van plan om een verzekering af te sluiten voor jouw auto? Dan zou je de WA+ beperkt casco autoverzekering absoluut kunnen overwegen. 

De WA+ volledige casco autoverzekering 

De autoverzekering die je voorziet van de meest complete dekkingen is de WA+ volledige cascoverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering welke in de basis bestaat uit alle dekkingen die deel uitmaken van de WA-verzekering evenals van de WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze dekkingen geldt uiteraard dat ze nog extra worden uitgebreid door middel van een dekking voor schade die je zelf per ongeluk hebt aangericht aan jouw voertuig. Het kan hierbij dan ook gaan om schade als gevolg van een verwijtbaar ongeval, maar wat bovendien ook te denken van schade die het gevolg is van bijvoorbeeld het aanrijden van een paaltje bij het achteruitrijden. 

De WA+ volledige cascoverzekering wordt in de praktijk ook wel de allrisk autoverzekering genoemd. Het betreft hier een verzekering welke de meest complete dekkingen aanbiedt. In het bijzonder wordt het aangeraden aan mensen die een dure auto kopen en / of daar veel kilometers mee afleggen om een dergelijke verzekering af te sluiten. Je moet er in bepaalde gevallen rekening mee houden dat het afsluiten van zo’n allrisk autoverzekering ook verplicht kan zijn. Het gaat hierbij dan niet om een wettelijke verplichting, maar wel om één die wordt opgelegd door bijvoorbeeld de leasingmaatschappij. Wanneer je dus met andere woorden jouw nieuwe voertuig gaat financieren is het altijd van cruciaal belang om daar even de nodige aandacht aan te besteden. 

Wanneer is de allrisk een interessante keuze?

Overweeg je het afsluiten van de allrisk autoverzekering? Hou er dan altijd rekening mee dat hier behoorlijk hoge kosten aan verbonden zijn. Je moet voor jezelf dan ook steevast de afweging maken of deze kosten wel of niet opwegen tegen de meerwaarde die zo’n complete verzekering weet te realiseren. In veel gevallen is dat wel degelijk zo, maar in andere helaas ook niet. Dit is in ieder geval zeker een niet onbelangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan.

Welk type autoverzekering is voor jou de beste keuze?

Er bestaan dus in de praktijk drie verschillende soorten autoverzekeringen. Tot zover zijn de meeste mensen die deze pagina bezoeken uiteraard ook wel mee. Dat is echter niet voldoende. Het spreekt namelijk voor zich dat je, je bovendien ook de vraag zal stellen welk type verzekering voor jouw auto nu precies het meest interessant is. Dat kan je eigenlijk zeer goed zelf bepalen. Er zijn op dit vlak evenwel een aantal verschillende zaken waar je beslist de nodige aandacht aan zal willen besteden. De zaken waar je aandachtig voor moet zijn, zijn de volgende:

  1. Hoeveel bedraagt de waarde van je auto die je wenst te laten verzekeren? 
  2. Op welke dekkingen zou je graag in de praktijk willen kunnen rekenen? 
  3. Hoeveel kilometers ga je afleggen op jaarbasis met je auto? 

Naast bovenstaande is het natuurlijk ook van belang dat je voor jezelf gaat uitmaken welk budget je beschikbaar hebt voor het afsluiten van de verzekering voor jouw auto. Is er sprake van een beperkt budget? Dan zal je mogelijks eerder geneigd zijn om te kiezen voor de WA-verzekering. Voor mensen met een groter budget behoort ook de allrisk tot de mogelijkheden. Weeg in ieder geval altijd ook grondig voor jezelf af welke dekkingen voor jouw voertuig interessant kunnen zijn en welke niet.

Voor meer informatie, bezoek deze website.