Het belang van een kwalitatieve bootverzekering 

WA-verzekering

WA-verzekering

Als je eigenaar bent geworden van een boot zal je meteen tot de vaststelling komen dat je geen rekening moet houden met een wettelijke verplichting voor wat het afsluiten van een bootverzekering betreft. Dat is althans hier in Nederland het geval. Ondanks het ontbreken van een dergelijke verplichting moet het gezegd dat er toch heel wat booteigenaars zijn die ervoor kiezen om een dergelijke verzekering wel af te sluiten. Hier vallen een groot aantal redenen voor aan te halen. Benieuwd welke redenen dit nu precies zijn? Wij hebben ze hieronder voor je opgesomd.

bootverzekering

Van essentieel belang wanneer je in het buitenland gaat varen

Laat ons om te beginnen even aanhalen dat een kwalitatieve bootverzekering afsluiten van cruciaal belang kan zijn voor alle eigenaars van een boot die met het idee spelen om naar het buitenland te gaan varen… en geloof ons als we zeggen dat dit er heel wat zijn. Natuurlijk hebben we met z’n allen kunnen vaststellen dat ons weerbeeld hier in Nederland de voorbije jaren flink wat is verbeterd. Niet alleen worden onze zomers warmer, daarnaast duren ze ook aanzienlijk langer. 

Toch moet het gezegd dat we er als Nederlanders nog steeds van houden om tijdens de zomermaanden andere oorden op te gaan zoeken. Verschillende populaire vakantielanden komen hiervoor in aanmerking. Denk hierbij concreet aan bestemmingen zoals bijvoorbeeld:

  • Griekenland;
  • Kroatië; 
  • Spanje; 

Als je van plan bent om naar deze bestemmingen op vakantie te gaan zal je tot de vaststelling komen dat je hier wel degelijk verplicht over een bootverzekering moet beschikken. Dit geldt niet alleen voor de inwoners van het land, maar zeker ook voor toeristen die er komen varen. 

Hoeveel kost de bootverzekering?

De kostprijs die je moet betalen voor de bootverzekering kan in de praktijk zeer sterk variëren. Veel is hierbij afhankelijk van het type bootverzekering waarvoor je kiest. Kies je bijvoorbeeld louter en alleen voor het afsluiten van een WA-verzekering of heb je het eerder begrepen op een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering? Bovendien is het eveneens zo dat je er rekening mee moet houden dat het zogenaamde vaargebied eveneens niet onbelangrijk is. Hoe groter dat vaargebied des te hoger de kosten zullen zijn gelegen. Echter, voor mensen die niet alleen maar willen varen hier in Nederland spreekt het voor zich dat een groot vaargebied een absolute vereiste kan zijn.

Soms toch ook in Nederland wel degelijk verplicht

Hou er tot slot rekening mee dat het ontbreken van een wettelijke verplichting er niet voor zorgt dat er niet op een andere manier alsnog een verplichting kan gelden voor het afsluiten van een bootverzekering. Zo is het bijvoorbeeld zo dat er om aan te kunnen meren in bepaalde havens wel degelijk een verzekeringsbewijs wordt gevraagd. Ook om door bepaalde wateren te varen of wanneer je wenst deel te nemen aan een wedstrijd kan houder zijn van een passende verzekering een vereiste zijn. Let ook op, heb je ervoor gekozen om een krediet af te sluiten voor het kopen van een boot? Ook in dat geval zou een kredietverstrekker eventueel kunnen eisen dat de boot op een degelijke manier wordt verzekerd. Ook hier dien je aandacht aan te besteden.